יוצאים מתרדמת החורף
עידו אביאני שימש ככורם של יקב ססלוב בין השנים 2001-2011.
עידו אביאני, הכורם של הכרם האורגני של יקב ססלוב מכריז על פתיחת "העונה" ומסביר מה זה קומפוסט, כיצד הוא מעשיר את הקרקע ואיך מפזרים אותו
טור מאת ד"ר עידו אביאני | 2008
פרק 4: מתחילים את העונה - יוצאים מתרדמת החורף
אביב. הכל קורה. בכרם, צמחי הכיסוי שגדילתם עוכבה במשך כל החורף הקר סופגים לתוכם את החום והשמש, וגדלים תוך שבוע מה שלקח להם קודם לכן לפחות שישה שבועות קרים. לא רק העשבייה חוגגת, רוב מה שחי, או רוצה לחיות, חיכה בסבלנות להתחממות על מנת להתפרץ.
בקרקע שעדיין רטובה - תולעים, חרקים ומיקרואורגנזמים רוחשים בגלל תנאי הטמפרטורה ולחות אופטימליים. וכמובן הגפנים, בתחילה אט אט וכמעט בביישנות, פורצים הפקעים ויוצאים מתרדמת החורף. הכרם מלבלב כמו הלב של הכורם בתחילתה של מה שחקלאים מכנים: "העונה".
אין ספק שזמזומם של חרקים מעופפים בשעת בין ערביים יכול להשרות מוזה לעוד כמה עמודים של תיאורים פסטורלים אבל, ב"עונה" עם כל היופי, יש הרבה מה לעשות.
מכינים קומפוסט

הכנה ופיזור של קומפוסט הם מעמודי התווך של חקלאות אורגנית (משהו כמו שער הדולר לברוקר). משום כך, כל כך הופתעתי שאחותי שקיבלה 700 ומשהו בפסיכומטרי, וגם כל שאר בני משפחתי, לא ידעו מה זה קומפוסט.
קומפוסט (רקבובית בעברית) נוצר על ידי מיקרואורגניזמים (בעיקר חיידקים) שמפרקים פסולת אורגנית באופן טבעי בנוכחות אוויר (פירוק אירובי). בסוף התהליך החומר האורגני מיוצב ואפשר להחזירו לקרקע ולטייב אותה. הכנת קומפוסט היא תורה שלמה. בגלל קוצר היריעה אתאר בקצרה איך מכינים את הקומפוסט שאנחנו קונים.
קומפוסט עשיר בפטריות
פעם בכמה חודשים מגיע קבלן הקומפוסט לרפת ומפנה את זבל הבקר שמהווה את המרכיב העיקרי בערימות הקומפוסט בעולם. זהו דבר חשוב מאוד בגלל שלולא השימוש בזבל הבקר להכנת קומפוסט, הוא היה הופך לעוד גורם מזהם סביבה.
הזבל נערם בערימות והחיידקים מתחילים לעבוד ולפרק את החומר האורגני. חיש מהר פעולת החיידקים גורמת לחימום הערימה לטמפרטורות גבוהות. במהלך התהליך הטמפרטורה צריכה להישמר בסביבות 60 מעלות באמצעות הפיכה והשקייה של הערימות. אחרי כמה חודשים כמות המזון הזמין לחיידקים מידלדלת בערימה, החיידקים נרגעים והערימה מתקררת. נותנים לקומפוסט "לנוח" עוד כמה שבועות לפני שהוא מוכן.
קומפוסט מוכן צריך להתפורר בידיים ולהדיף ריח טוב של אדמה.

שומרים על טמפרטורה של סביבות 60 מעלות
מפזרים קומפוסט
השפעתו החיובית של הקומפוסט במטע ובכרם כל כך ברורה, כך שהרבה חקלאים קונבנציונאליים מפזרים קומפוסט ונהנים מהתוצאות. להלן פירוט תכונותיו של הקומפוסט: