עיצוב הגפן
עידו אביאני שימש ככורם של יקב ססלוב בין השנים 2001-2011.
מתוך טנדר פורד F-250 ענק יצא איש עם כרס גדולה, קוקו משוך לאחור ורגליים קצרות. פיל קוטורי (Phil Coturri) הציג את עצמו. פגשתי את האיש שילמד אותי גידול ענבים אורגניים ליין בשמונת החודשים הבאים.
טור מאת ד"ר עידו אביאני | 2008
פרק 3: עיצוב הגפן - ענבים אורגנים בקליפורניה
הגעתי באביב, עם תחילת הלבלוב, כשגידולי הכיסוי נמצאים בשיא תפארתם רגע לפני הכיסוח. באותו יום הסתובבנו בין הכרמים שבאחריות פיל, כולם באיזור עמק סונומה שבצפון קליפורניה.
סבו של פיל הגיע מטוסקנה יחד עם מהגרים איטלקים נוספים שבחרו להתיישב בצפון קליפורניה בגלל הדמיון הרב בין האזור לבין ארץ מולדתם. פיל גדל בסן פרנסיסקו, ועובד בכרמים מגיל תיכון. לפני יותר משני עשורים, בתחילת גל המודעות לחקלאות אורגנית בארה"ב, פתח חברה לניהול כרמים אורגניים, וכיום מנהל כ-1000 דונם.

עידו לצד בקתת המגורים שלו בסונומה. ספטמבר 2008
במשך התקופה התגוררתי עם המשפחה במעין בונגלו ליד הבית ומול כרם זינפנדל שניטע בסמוך. אפשר לכתוב הרבה על השהות שלי עם המשפחה ועל התקופה שהייתה מעניינת וקשה, מהנה ובודדה לפעמים.
בהזדמנות זאת אספר על שני נושאים מעניינים שאליהם נחשפתי בזמן עבודתי בסונומה. נושא ראשון קשור לעיצוב ולזמירה של הגפן, שהם גם הטיפולים הבאים בכרם. נושא שני קשור למיקרוביולוגיה של הקרקע, ולחשיבות העושר, המגוון והפעילות המיקרוביאלית לכרם בריא ואיכותי.
בסוף התואר הראשון רציתי לעבוד תקופה במקום אחר בעולם. אחרי שלוש שנים בכיתה רציתי להרגיש ולנשום את הדברים שעליהם למדתי, ובנוסף רציתי ללמוד את העבודה האמיתית, זאת שלא נלמדת באוניברסיטה.
הגעתי לקליפורניה בעזרת ארגון בשם MESA (Multinational Exchange for Sustainable Agriculture ) שמקשר בין צעירים מהעולם לבין חקלאים אורגניים מארצות הברית ומארגן שהות של עונת גידול בת כשמונה חודשים שבה המתלמדים לומדים ועובדים בגידולים שונים.

ביקור נוסטלגי של עידו עם המשפחה בבקתה שבה התגורר. אוגוסט 2023
עיצוב הגפן
המשמעות של עיצוב הגפן היא קשירה של הזמורות של השתיל הצעיר בצורה מסוימת, כך שהצמח גדל ומתעצה עם השנים בצורה הרצויה. מי שמסתובב בכרמי יין באזורי הארץ השונים יכול לקבל את הרושם המוטעה שיש רק שיטה אחת לעיצוב גפן בכרמי יין. בישראל, ב-99% מהמקרים, גפן בכרם יין מורכבת מגזע ושני בדים (קורדונים), שהם למעשה שני ענפים מעוצים ומאוזנים שיוצאים מהחלק העליון של הגזע, ומהם יוצאים ענפי הפרי.

בעולם הגדול נפוצות וריאציות נוספות לשיטת הקורדון כמו קורדון עם 4 בדים או קורדון לצד אחד. כמו כן קיימת שיטת "זמירת ראש" (Head pruning). בשיטה זו הגפן מעוצבת כך שממרכזה יוצאות ארבעה זרועות, כולן במרחק שווה ממרכז הגפן, ועל הזרועות גדלים ענפי הפרי.
השיטה פופולרית בקליפורניה, ורוב הכרמים של פיל מעוצבים לפיה. יתרונה הגדול של השיטה הוא הפחתה משמעותית של האפקט שנובע מה"שלטון הקודקודי" בגפן.
שלטון קודקודי- צמחים לא מחלקים את משאביהם (מים, חומרי הזנה) בצורה שווה בין חלקיהם השונים. בגפן, כמו בצמחים אחרים, הצמח מספק יותר משאבים לאזור קודקוד הצמיחה (האזור בסוף הזמורה או הקורדון) על מנת לאפשר צימוח טוב והתפשטות. בכרמים מתורבתים, תופעה זו שלילית משום שהיא יוצרת מצב של גפן לא מאוזנת עם צימוח חזק יחסית באזור הקודקוד.
במהלך הטיפול בכרם ישנן מספר דרכים להתמודדות עם התופעה שיפורטו בהמשך השנה. בחירה בעיצוב הגפן בזמירת ראש גורמת לכך שכל ענפי הפרי נמצאים במרחק שווה מהגזע. ענפי הפרי מקבלים כמות דומה של משאבים ויוצרים גפן מאוזנת ובריאה. החסרון של שיטת עיצוב זו הוא מיומנות גבוהה יחסית שנדרשת מהזומרים. בישראל יש מחסור תמידי בידיים עובדות איכותיות, אני משער שזו חלק מהסיבה לכך ששיטת עיצוב זו כמעט אינה קיימת בארץ.
החיים בקרקע
מיקרואורגניזמים מוגדרים כיצורים מיקרוסקופיים שלא ניתן לראותם בעין אנושית. הם כוללים חיידקים, פיטריות, וירוסים ועוד. הם נמצאים באויר, במים, בקרקע וכמעט בכל מקום. בכל גרם קרקע יש בסביבות 10-100 מליון מיקרואורגניזמים. תפקידיהם של המיקרואורגניזמים בקרקע ובמערכות האקולוגיות מגוונים ורבים.
לעניינינו, נפרט על חשיבותם בכרם. מיקרואורגניזמים מפרקים חומר אורגני שמקורו בגידולי הכיסוי ובקומפוסט, ובכך משחררים לקרקע ולגפן חומרי דשן חיוניים. בנוסף הם מפרישים חומרים שגורמים להתלכדות חלקיקי הקרקע ושיפור במרקמה. אוכלוסיית מיקרואורגניזמים גדולה ומגוונת יכולה להגביר את עמידות המערכת האקולוגית לעקות כמו עקת קור או יובש, וגם מגבירה את עמידות הקרקע למחלות שמקורם במיקרואורגניזמים פתוגניים (מזיקים לצמח).
מה עושים כדי לטפח את אוכלוסיית המיקרואורגניזמים בכרם?
ישנן מספר פעולות אפשריות שיכולות לטייב את האוכלוסייה המיקרוביאלית בכרם.
1. לרסס כמה שפחות בחומרי הדברה לא ספציפיים. חומרי ההדברה הקונבנציונאליים אינם ספציפיים ברובם והורגים, יחד עם הפטריה או החיידק הפתוגניים, גם את כל שאר המיקרואורגניזמים המועילים.
2. מיקרואורגניזמים ניזונים מפירוק של חומר אורגני, לכן כל תוספת של חומר אורגני לקרקע בצורת קומפוסט או צמחי גידול כיסוי תשפר ותגדיל את האוכלוסייה המיקרוביאלית בקרקע.
3. יישום של מיצוי קומפוסט (Compost Tea) לקרקע. מיצוי קומפוסט הוא תרבית של מיקרואורגניזמים שמפוזרת בכרם ומעשירה את האוכלוסיה המיקרוביאלית. את הנוזל ניתן לרסס על הגפנים, לפזר על הקרקע או ליישם דרך מערכת ההשקייה בעזרת משאבת דשן. ישנן דרכים רבות להכנת מיצוי קומפוסט. למעשה בקליפורניה ובמקומות אחרים בעולם ניתן לקנות מגוון רחב של מיצויי קומפוסט, ובכרמים של פיל פיזרנו מיצוי קומפוסט קנוי.
ניתן להתעמק בשימושים ובדרכי ההכנה השונים של מיצוי קומפוסט בעזרת רשת האינטרנט שמפוצצת במידע על הנושא.
השהות בקליפורניה חשפה אותי לשיטת גידול חדשה ותרמה לי רבות מבחינה אישית ומקצועית. הדבר החשוב ביותר שקיבלתי מהעבודה הוא האמונה שאפשר וטוב לגדל כרמי יין אורגניים. בזכות אותה אמונה היה לי האומץ לקחת לפני 5 שנים את הכרם של יקב ססלוב ולהפוך אותו לאורגני.
הטור של ד"ר עידו אביאני