top of page

גידולי כיסוי

עידו אביאני שימש ככורם של יקב ססלוב בין השנים 2001-2011. 

בטור שכתב במהלך תקופת הכשרתו, מתאר עידו את גידול חלקת הכרם האורגנית של היקב במשך שנה שלמה, ומאפשר הצצה אל מאחורי הקלעים של תהליך הגידול בדרך לייצור יין איכותי.

טור מאת ד"ר עידו אביאני  |  ספטמבר 2008 

פרק 2: גידולי כיסוי - זורעים תלתן בכרם קדיתא

עידו אביאני הכורם של יקב ססלוב, זורע גידול כיסוי, מסביר את חשיבותו וגם מנסה לברר למה על פי הכשרות היהודית הטיפול אסור רק בכרמים

עידו אביאני בתקופת הדוקטורט

פעם בשנה אני נכנס לאוטו ונוסע לעפולה לפגוש את יעקב. יעקב מייצר זרעים בשביל גד"שניקים מהעמק ומחוצה לו כבר הרבה שנים. כמה שבועות לפני אני מתקשר אליו ושואל מה המחירים (נשארים פחות או יותר אותו דבר).

 

הוא נזכר מייד מי אני ואומר "ססלוב? איך היו הענבים?"

 

אני יודע שבשבילו אני קצת קוריוז, אני די בטוח שאני הכורם היחיד שקונה אצלו זרעים.

 

באחת השנים שאלתי אותו אם יש זרעים של חרדל וזכיתי למבט תמה, "חרדל? בדרך כלל מרססים נגד זה לא?" 

גידול כיסוי הוא בדרך כלל גידול חד שנתי לא כלכלי (לא למטרת קציר ורווח) שמגודל במרכזי השורות בחורף.

 

הגידול יכול לכלול צמחים ממשפחות שונות כגון קטניות (בקיה, תלתן, ואספסת), דגנים (שעורה, ושיבולת שועל), וצמחים אחרים כמו חרדל. אפשר גם לתת לעשבי הבר לגדול, לנהל אותם כגידול כיסוי וכך לקבל חלק מהתועלת שבגידול כיסוי זרוע.

 

בכרמים גידול הכיסוי נזרע בסתיו לאחר הגשמים הראשונים, נובט וגדל בעזרת גשמי החורף ומכוסח באביב עם התעוררות הגפן. 

טיפה על ההיסטוריה של גידולי כיסוי

לגידולי כיסוי יש היסטוריה ארוכת שנים. אפונה גודלה בקביעות בכרמים בזמן תקופת הרומאים, ואף לפני כן בהודו ובסין. בצפון אירופה גידלו תורמוס כדי לטייב קרקעות חוליות. בקליפורניה מגדלים צמחי כיסוי בכרמים מתחילת המאה העשרים.

מסוף שנות ה-40 ותחילת שנות ה-50 השימוש בגידולי כיסוי נפסק כמעט לגמרי בגלל הסתמכות החקלאות הקונבנציונאלית על דשנים כימיים כדי לשמור על פוריות הקרקע.

 

מסוף שנות ה-80 ותחילת שנות ה-90 יש התעניינות מחודשת בקרב כורמים בגידולי כיסוי כתוצאה מהתעניינות הכורמים בחקלאות אורגנית.

גידולי כיסוי בכרם

בסקר שנערך ב-1997 על ידי אוניברסיטת קליפורניה נמצא שגידולי כיסוי מגודלים בכ-16% מהכרמים במדינה. זה מעניין משום שרק אחוז בודד מהכרמים במדינה הם אורגניים, ועדיין, חלק משמעותי מהכורמים הקונבנציונאליים בקליפורניה מבצעים את הטיפול. 

יתרונות השימוש בגידולי כיסוי

מניעת סחף קרקע

סחף קרקע יכולה להיות בעיה משמעותית בכרמים ומטעים, במיוחד במקומות בהם המשקעים יורדים באירועי גשם מעטים וגדולים (כמו בישראל). בכרמים בהם מרכזי השורות מרוססים ונשארים ללא צמחייה בחורף, נגר עילי מגשמי החורף יכול לסחוף איתו חלק משמעותי מהקרקע בכרם. הנזק הוא כפול, איבוד הקרקע לאורך זמן גורם לירידה בפוריות הקרקע ולזיהום מקווי מים עיליים כמו נחלים ואגמים. הבעיה חמורה במיוחד כשמבצעים הכשרה של שטח טבעי לחקלאות. ניקיון הקרקע מצמחייה ועלייה של כלים כבדים על הקרקע גורמים לסחף משמעותי. 

גידול כיסוי הוא אמצעי זול יחסית להקטנת סחף הקרקע על ידי מערכות השורשים המסועפות שתופסות את האדמה, על ידי שיפור חדירות הקרקע למים, ועל ידי האטת זרימת המים. במקומות שונים בעולם (בקליפורניה למשל) כל הכשרה של שטח חייבת אישור של מניעת סחף קרקע מהרשויות שמחייבות את החקלאי למספר פעולות, אחת מהן היא גידול כיסוי. 

הוספת דשן חנקני לקרקע

שימוש בצמחים ממשפחת הקטניות יכול להוסיף חנקן לקרקע. כידוע, האוויר מורכב מכ-78% חנקן. לרוע המזל צמחים לא יודעים לקלוט חנקן מהאוויר אלא רק מתמיסת הקרקע. ישנם מספר סוגי חיידקים שיכולים לקחת חנקן מהאוויר ולהפוך אותו זמין לצמחים. חיידקים אלה חיים בסימביוזה עם שורשי הקטניות. הם יוצרים מעין ג'ולות על שורשי הקטניות שנקראות פקעיות, מספקים לצמח חנקן, ובתמורה הצמח מספק להם סוכרים למחייתם. הגפן יכולה לקלוט חלק מהחנקן שנוסף רק אחרי כיסוח הגידול והתפרקות איטית של הצמחים לאורך זמן. קילטור השטח (החדרה של שאריות הצמחים לתוך הקרקע על ידי הפיכה וערבוב) מזרז את קצב הפיכת החנקן לזמין עבור הגפנים. 

הוספת חומר אורגני לקרקע

לתוספת הזאת יש יתרונות מרובים במיוחד בארצנו שבה רוב הקרקעות הן דלות בחומר אורגני. חומר אורגני בקרקע משפר את חדירות הקרקע למים, את יכולת אחיזת המים של הקרקע, את המרקם הפיזיקלי ואת המבנה שלה (משפר את יכולת חדירת האוויר שנחוץ לנשימת השורשים). בנוסף, חומר אורגני בקרקע מגדיל את הפעילות המיקרוביאלית בקרקע (שעל חשיבותה נרחיב בהזדמנות אחרת). 

שיפור התמודדות עם מזיקים

ישנם צמחים מסוימים שמדכאים נמטודות (תולעים מיקרוסקופיות שנטפלות לשורשי הגפן). גידול כיסוי יכול להפחית נזקים של מזיקים שונים על ידי משיכה של חרקים טורפים לכרם. עם זאת, לפעולה זו לא נמצאה עדיין הוכחה ממשית. 

שיפור מראה הכרם

גידול כיסוי הוא יפהפה, במיוחד בפריחת האביב. 

חסרונות השימוש בגידולי כיסוי

תחרות של צמחי הכיסוי עם הגפנים

צמחי הכיסוי יכולים להתחרות עם הגפנים על מים וחומרי דשן. כשצמחי הכיסוי אינם מכוסחים בזמן לבלוב הגפנים, תחרות מצד צמחי הכיסוי יכולה לגרום לצימוח איטי של הזמורות באביב. ניתן לצמצם את התופעה על ידי כיסוח יעיל של צמחי הכיסוי בתחילת האביב. בנוסף ניתן להיעזר בתחרות עם צמחי הכיסוי בכרמים עם צימוח חזק מדי. בכל מקרה, צריך להתחשב באפקט ייבוש הקרקע של צמחי הכיסוי באביב ולהתחיל להשקות מוקדם יחסית לכרם מרוסס.

רגישות גבוהה לקרה

צמחי הכיסוי מגבירים את רגישות הכרם לקרות אביביות. צמחי הכיסוי מקטינים את כמות הקרינה הנאגרת בקרקע במשך היום. במקומות רגישים לקרה יש לשקול כיסוח של גידול הכיסוי לפני התעוררות הגפנים באביב. 

עלות

הזרעים, ועבודות הטרקטור עולים כמובן כסף. בניגוד להוצאה הכספית המיידית, התועלת שנובעת מהטיפול מורגשת לאחר זמן לא קצר, ולא פשוטה לכימות כלכלי. 

מה עושים ואיך

לאחר שוך הבציר מתחילים להתעניין במחירי זרעים. בחירת סוג הצמחים היא תורה שלמה ונובעת גם מהתנאים המקומיים שקיימים בכרם. בדרך כלל משתמשים בקטנית אחת לפחות, השנה אני מנסה לזרוע תלתן (בשנים קודמות זרעתי עוד מינים כמו בקיה ושיבולת שועל). נסו לברר איזה מין גדל טוב באזור שלכם. דגניים יוצרים כמות אדירה של ביומסה וטובים במיוחד לקרקעות עניות בחומר אורגני. לאחר הגשמים הראשונים זורעים. אני, כפי שניתן לראות מהצילומים המצורפים, זורע ידנית. חשוב מאד לכסות את הזרעים בעזרת דיסק רדוד או כלי אחר לאחר הזריעה, אחרת הציפורים והנמלים עושים מסיבה וחוגגים על כל הטוב שנפל מהשמיים. באביב מכסחים בערך בזמן הלבלוב- תלוי בכמות הגשמים של סוף החורף. 

אם לא זרעתם גידול כיסוי, משיקולי כשרות או משיקולים אחרים, ניתן לוותר על ריסוס נגד עשבייה בשורות ולהרוויח את היתרונות של גדילת צמחיית הבר בחורף. 

בעניין הכשרות, ביררתי עם כורמים ותיקים חובשי כיפה בעניין האיסור הספציפי לזריעת צמחי כיסוי בכרם. להפתעתי, לא נמצא הסבר הגיוני. האיסור כתוב במפורש בתנ"ך (דברים, כ"ב ט'-י"ב) ולכן גם אינו נתון לפרשנות.  

הטיפול הבא בכרם הוא הזמירה. לדעתי, זה הטיפול החשוב והמעניין ביותר. הזמירה מתחילה עוד כחודשיים לאחר שכל העלים נשרו מהגפנים. עוד כחודש אפרסם טור שיעסוק במה שראיתי ולמדתי בהתנסות המקצועית שלי בעמק סונומה שבצפון קליפורניה.

bottom of page